Ontdek het Project

In elke maatschappij zijn goede vakmensen onmisbaar. Zeker in Benin. Dit Afrikaanse land drijft vooral op landbouw. Een groot deel van de boeren is arm, waardoor hun kinderen geen enkele kans op een opleiding hebben. De jongeren belanden zo in een vicieuze cirkel van armoede, die moeilijk te doorbreken is.

Kans op een betere toekomst
P1010844Om de kans op een opleiding voor kansarme jongeren groter te maken heeft DEDRAS, een partnerorganisatie van Woord & Daad, eind 2006 een vakschool opgezet. Deze vakschool biedt diverse 3-jarige opleidingen, zoals bouwtechniek, metaal en automechanica. Met een diploma op zak wordt de kans op werkgelegenheid voor een jongere vele malen groter. En dat betekent direct uitzicht op een betere toekomst. Voor henzelf én voor hun familie.

Praktijkervaring
Om een opleiding te leren, is het belangrijk veel ervaring in de praktijk op te doen. Daarom volgen de jongeren op de vakschool in Parakou drie dagen per week stage. De overige dagen zijn ze in de schoolbanken te vinden.

Persoonlijke ontwikkeling
Naast de technische vakken is er op de vakschool veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Met deze basisvaardigheden kunnen ze niet alleen aan de slag in de maatschappij, maar bieden ze ook hun kinderen een belangrijke nieuwe basis.

Kleine vakschool
P1040098Om de cirkel van armoede volledig te doorbreken is het belangrijk dat ook meisjes een goede opleiding hebben. Daarom is DEDRAS ook actief met een kleine vakschool in de iets noordelijker gelegen plaats Nikki. Op deze vakschool, speciaal voor meisjes, krijgen de dames les in naaien en breien. Zo kunnen de meisjes onder alle omstandigheden zichzelf van eigen inkomsten blijven voorzien.

Agrarische trainingen
Naast de vakschool in Parakou en de opzet van de meisjesvakschool in Nikki, is DEDRAS ook gestart met het geven van korte agrarische trainingen voor jonge boeren. Tijdens deze 6-daagse trainingen leren de jonge boeren een aantal basisvaardigheden, die zij op hun beurt weer doorgeven aan de andere jonge boeren. De boeren betalen voor deze training zelf 10 tot 20 procent van de totale kosten. Voor een selecte groep wordt een opleiding van een half jaar geboden.

Blijf op de hoogte